A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

Vajon, hogyan történik a tökéletes kávé készítése?
A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

Ki csinálja, hogyan és miért? Ki a barista és miért foglalkozik ennyi a kávéval? Rengeteg kérdés, amire ebben a cikkben végre megadjuk a választ.


Mit csinál a barista?

A barista a kávé készítés mestere. Igaz, hogy kávét bárki tud készíteni, de amilyet a barista tud az már a profi kategóriába tartozik. A mai vendéglátásban egyre nagyobb szerepe van a baristának, bár sokan még nem igazán értik miért kell a kávéfőzést tanulni, miért kell hozzá képesítés?

Mit jelent az, hogy barista?

Napjainkban a barista hivatásos kávékészítőt és felszolgálót jelent. Eredetileg az eszpresszó hazájából származik a barista szó, Olaszországból, ahol a pult mögötti felszolgálót jelentette. Azonban nem csak a kévét hanem minden féle hideg üdítőt, sőt alkoholos italt is készített és fel is szolgált.

Az 1970-80-as években Amerikában az eszpresszó szinte kultikus itallá vált, ekkor kapta a barista szó a mostani jelentését. Ekkor jöttek rá, hogy becsülendők azok az a kávékészítők, akik kezelni tudták a kávéfőző gépeket és el tudták készíteni az eszpresszóból készült kávé italokat is.

Mikor vált Magyarországon ismertté a barista szó?

Magyarországon virágzott a kávéházi kultúra már a XIX. században, így már akkor elismert szakma volt kávépincérnek lenni. A szakma megszerzéséhez szakképzés és sok év tapasztalata kellett. Abban az időben a polgári élet kötelező eleme volt kávéházak látogatása.

Az első világháború végétől egészen a rendszerváltásig ez a szokás nem volt már divat, így csak az elmúlt 10-15 évben jutottak el hazánkba a nívósabb olasz kávémárkák, napjainkban pedig a speciality kávézók és kávék váltak népszerűvé, így a kávépincért már hazánkban is baristának nevezik a nemzetközi szokásoknak megfelelően.

Mivel foglalkozik a barista?

Kávé és kávé között óriási lehet a különbség függően attól, hogy hogyan szüretelték a kávét, hogyan dolgozták fel és a legfontosabb, hogy hol és hogyan termesztették a kávécserjét.

A kávé fajtájától és a termőterülettől függően más-más pörkölési módot kell alkalmazni, sőt az őrlési mód sem mindegy. A tökéletes ital elkészítése esetén megfelelő kell, hogy legyen a víz minősége, a nyomás, és a kivonatolás ideje sem mindegy. Ezért a tökéletes kávé elkészítése több tényező függvénye.

A baristának ezért tudnia kell az egész folyamatot és a következő tényezőket is ismernie kell:

● ismernie kell a kávé fajtáit és a felhasználásukat,

● tisztában kell lennie a pörkölési módokkal,

● tudnia kell a megfelelő szemcse méretet kiválasztani,

● tudnia kell használni a kávéfőző gépeket, barista kellékeket,

● ismernie kell a gépi és a kézi kávékészítési módszereket,

● tudnia kell tökéletes tejhabot készíteni és a tejes kávéitalok készítése és díszítése sem okozhat gondot,

● vérbeli vendéglátósként tudnia kell profin kezelni a vendégeket, elkészíteni a kávét és fel is szolgálni azt.

Amennyiben megtetszett a barista szakma, barista szakember tanfolyam Budapesten a Bols Mixer Akadémia keretein belül indít barista tanfolyamokat.


Összegezve

Akár hobbi szinten akár foglalkozásként érdekel valakit a barista szakma, az elhivatottság, a pörgős személyiség, jó stressztűrő képesség és vendéglátós véna szükségesek a szakma magas szintű műveléséhez.

Kapcsolódó cikkek

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

Hiába él valaki születése óta a fővárosban, még így is nyújthat számára izgalmakat a város.

Rejtett helyek, ahol még nem jártál Budapesten

Rejtett helyek, ahol még nem jártál Budapesten

Hiába ismerjük a fővárost, létezhetnek olyan helyek, ahol még soha nem jártunk.

A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

Vajon, hogyan történik a tökéletes kávé készítése?