Miben különbözik az emelt érettségi és a felsőfokú nyelvvizsga?

Minden évben a felsőfokú jelentkezések idején sokan érdeklődnek arról, hogy pontosan mi a kapcsolat a nyelvvizsga és a nyelvi érettségi között. Vajon a nyelvvizsga ér-e annyit, mint egy emelt szintű érettségi, illetve hány százaléktól számít az érettségi, nyelvvizsgának?
Miben különbözik az emelt érettségi és a felsőfokú nyelvvizsga?

Mennyit ér egy nyelvvizsga?

A nyelvvizsga bizonyítványért 40 többletpontot lehet elérni az egyetemi- főiskolai felvételin, míg az emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával maximum 100 plusz pontot lehet kapni.

Az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal ami B2 középfokú, komplex nyelvvizsgát takar 28 többletpontot, míg a komplex felsőfokú nyelvvizsgáért ami a C1 40 többletpontot lehet kapni.


Melyik ér többet az emelt szintű érettségi vagy a nyelvvizsga?

Mindkét jogcímen nem lehet többletpontot igényelni, vagy az emelt szintű érettségi vagy a nyelvvizsga számítható be a felvételibe. Abban az esetben ha ugyanabból a nyelvből nyelvvizsgája és emelt szintű érettségije is van valakinek, az emelt szintű érettségiért 50 többletpont, a felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont jár, így aztán egyértelmű, hogy az emelt szintű érettségi pontjaival jár jobban.

A többlet pontoknak azonban van egy felső határa, maximum 100 többletpontot lehet összegyűjteni az érettségivel vagy verseny eredménnyel, nyelvvizsgával 40 pontot, hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért ugyancsak 40 pont szerezhető, felsőfokú szakképzésre 30 pontot adhatnak.

Azt azonban tudni kell, hogy amennyiben kötelező egy érettségi tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tenni, azért is jár a plusz pont. Az emelt szintű érettségi ugyan 50 többletpontot ér, de akkor, ha a követelmények teljesítése megtörtént, azaz az emelt szintű vizsgának legalább 45 százalékos az eredménye.

Abban az esetben ha idegen nyelvből történik az emelt szintű érettségi, akkor a helyzet a következő:

● ha legalább 60 százalékos, B2 középfokú, komplex típusú

● ha 40-59 százalékos, alapfokú B1, komplex típusú

Ezek ebben az esetben államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak számítanak, de ebben az esetben az emelt szintű érettségi csak 50 plusz pontot fog érni, miután nyelvvizsgának számít.

Ezt ugyanis fontos tudni, hogy egy idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosult lenne a jelentkező, akkor csak az egyikért, ami számára a kedvezőbb azért jár többletpont.


Melyikkel jár akkor jobban a jelentkező?

Érdemes figyelembe venni, hogy az érettségi időszak alatt lesz-e idő felkészülni egy plusz vizsgára, illetve egy emelt szintű érettségire fel lehet-e készülni.

Fontos, még tudni, hogy mikor lesznek nyelvvizsgák, illetve mennyibe kerül egy nyelvvizsga. Amennyiben angol nyelvet szeretnénk tanulni, a BeHappy angol nyelviskolában, nyelvtanulást angolul alap-, közép-, és felsőfokon is el lehet kezdeni.


Összegezve

Elmondható, hogy nagyon át kell gondolni, hogy miből kell, illetve érdemes emelt szintű érettségi vizsgát tenni, hiszen a nyelvvizsga bizonyítvánnyal együtt csak 100 többletpontot lehet összegyűjteni, de ezt ki is kellene tudni használni.

Kapcsolódó cikkek

Éttermi praktikák, amiket otthon alkalmazva isteni fogásokat készíthetünk

Éttermi praktikák, amiket otthon alkalmazva isteni fogásokat készíthetünk

Az éttermekben a séfeknek saját tippjei vannak a pazarlás kiküszöbölésére, hiszen egy étteremben nincs pazarlás, mindent felhasználnak.

Miben különbözik az emelt érettségi és a felsőfokú nyelvvizsga?

Miben különbözik az emelt érettségi és a felsőfokú nyelvvizsga?

Nem tudod, hogy melyik éri meg jobban, a nyelvvizsga vagy az emelt érettségi? Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a részletes választ.

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

Hiába él valaki születése óta a fővárosban, még így is nyújthat számára izgalmakat a város.