4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

Ha mindig is Budapesten éltünk, még akkor sem biztos, hogy mindent tudunk a fővárosról és azt sem biztos, hogy minden apró szegletét ismerjük ennek a csodás, hatalmas városnak. Mutatunk is néhány érdekességet, amiről lehet, hogy még te sem hallottál!
4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

Chicago, az Egyesült Államok Illionis államának legnépesebb városa és a harmadik legnépesebb város az Egyesült Államokban. Budapesten, Erzsébetváros is megkapta a Chicago elnevezést. Hogy miért? 1896 és 1898 között ugyanis egy külön városrész épült fel a Rottenbiller, a Damjanich és a Dózsa György utcák között. Maga az építési tempó és a város ezen részének elrendezése a híres amerikai városra emlékeztette a pestieket, így ezen utcarészek meg is kapták a Chicago elnevezést.

A Vajdahunyad-vár Alpár Ignác építész alkotása. A vár Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található. Azt azonban még biztos nem tudtad, hogy a vár első tervezete kartonból és fából készült, aztán kőből és téglából is megépítették, mégpedig neogótikus stílusban. Napjainkban a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ad otthont.

Ha szereted a titkokat, akkor a Nyugati Pályaudvarra kell ellátogatnod, ahol egy titokzatos kék ajtó vár rád. A türkiz színű ajtón egy Viribus Unitis felirat áll, ami egy Ferenc József jelmondatát takarja és annyit tesz „Egyesült erőkkel”. A türkiz ajtó a bejárata annak a váróteremnek, ahol Ferenc József és Erzsébet királyné, vagy ahogyan sokan ismerik, Sissi várakozott a vonatra. A várótermet kizárólag az ő számukra építették és rendezték be. A hely többnyire zárva van, de néhanapján a nagyközönség is megpillanthatja a helyet, ahol Sissi királyné és a férje várakozott.

A Fővárosi Állatkertben még bikaviadalt is szervezetek annak idején. Az Állatkertben egy arénát alakítottak ki, hogy az emberek más szórakozásban is részesüljenek, ne csak a színház jelentsen számukra feledhetetlen élményeket. Azonban nem vált hagyománnyá a bikaviadal, hiszen mindössze körülbelül tíz ilyen viadalt tartottak, mielőtt teljesen beszüntették az egész műsort. Állítólag a Városliget tavát csapolták le és itt folyt a küzdelem. Ma azonban egész más képet nyújt a Városliget területe, amely szintén sok helyit és turistát vonz. Budapest második legnagyobb közparkja 100 hektáron terül el. Ez nem csak egy pihenőhely, hanem a főváros kulturális központja is. A Millennium idején épült meg itt a Hősök tere, a Műjégpálya, a Vidámpark, a Műcsarnok, csakhogy néhányat említsünk.

Kapcsolódó cikkek

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

4 érdekesség, amit nem tudtál Budapestről

Hiába él valaki születése óta a fővárosban, még így is nyújthat számára izgalmakat a város.

Rejtett helyek, ahol még nem jártál Budapesten

Rejtett helyek, ahol még nem jártál Budapesten

Hiába ismerjük a fővárost, létezhetnek olyan helyek, ahol még soha nem jártunk.

A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

A kávé készítés mestere: ki a barista és mit csinál

Vajon, hogyan történik a tökéletes kávé készítése?