Sok szép természeti látnivalót kínál Dunaújváros

Dunaújváros, Fejér megye délkeleti részén, a Duna jobb partján helyezkedik el. A megye második legnagyobb települése Székesfehérvár után. Magyarország egyik legmagasabb jövedelmű településének számít. Kiemelkedő gazdasági, kulturális sportközpont, illetve egyetemváros.
Sok szép természeti látnivalót kínál Dunaújváros

A várost keleten a Duna mintegy 10 kilométeres szakaszon határolja, nyugaton pedig dombvidék veszi körbe. Több városrésze is van: Északi Ipari Park, Táborállás, Szalki-sziget, Óváros, Újpentele, Római városrész, Felső-Dunapart, Béke városrész, Kertváros, Technikum városrész, Dózsa városrész, Belváros, Dunasor, Barátság városrész, Dunaferr, Déli Ipari Park.

Dunaújváros számtalan lehetőséget kínál a túrázásra és a kirándulásra. Ha a városban járunk, mindenképpen érdemes feltérképezni a Baracsi úti Arborétumot, melynek a másik neve a Kádár-völgyi Arborétum. Ez egy védett természeti terület. Az arborétumot ingyenesen lehet megtekinteni. A csoportokat csak előzetes bejelentkezést követően fogadják. Az Arborétumban telepített örökzöldeket láthatnak, a hűvös völgyben sétálva pedig olyan fákat fedezhetünk fel, mint például cserjék, tuják, hamisciprusok, borókák. Az Arborétumban van egy kis patak, egy fából készült kis hidat is építettek rá.

Nagyon szép hely a dunaújvárosi Felső-öböl is. A Felső-öböl 46 hektáron terül el. Milyen halakat foghatunk ki, ha szerencsénk van? Amurt, kárászt, dévért, pontyot, süllőt és csukát. A Szalki-szigettől északra található a Felső-öböl. Horgászni az öböl egész területén csakis a partról lehet. Az öböl keleti oldalán van egy szabadstrand is, itt azonban tilos horgászni.

Ha szeretjük a madarakat, akkor a Gyurgyalag-telepre is mindenképpen látogassunk el. A telep már 2004 óta működik, és védett területnek számít. Az itt lévő löszfal ad otthont több madárpárnak. Itt közelebbről is megismerkedhetünk ezekkel az aranyos kis madárkákkal.

A nyári kikapcsolódást pedig tervezhetjük Dunaújváros egyik szabadstrandjára, mégpedig a Szalki-sziget Szabadstrandra. Ez egy nagyon kedvelt Duna-parti pihenőhely. A strandon nem csak pihenni lehet, más programokkal is színesíthetjük a nyaralásunkat. Például jókat focizhatunk, röplabdázhatunk, pingpongozhatunk, vagy tollasozhatunk. Napozóágyat és napernyőt is bérelhetünk, ami különösen hasznos, ha kisgyerekkel érkezünk erre a csodás helyre.

Kapcsolódó cikkek

Gyerek és szülő is jól érezheti magát – Dunaújváros

Gyerek és szülő is jól érezheti magát – Dunaújváros

Dunaújvárosban az egész család kellemesen érezheti magát.

Sok szép természeti látnivalót kínál Dunaújváros

Sok szép természeti látnivalót kínál Dunaújváros

Dunaújváros természeti szépségeit örökre a szívünkbe zárjuk.