Szekszárdról kicsit bővebben

Az egyik legotthonosabb, legbarátságosabb város hazánkban Szekszárd. Szekszárd, Tolna megye székhelye és a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Északról pedig a Sió-csatorna határolja a várost. Szekszárdot többféle útvonalon is meg lehet közelíteni: az M6-os autópályán, az M9-es gyorsforgalmi úton, a 6-os számú főúton, illetve Baja felől az 56-os számú közúton. Szekszárd, Budapesttől mintegy 145 kilométerre fekszik.
Szekszárdról kicsit bővebben

A szekszárdi bor méltán híres, nem csak magyarországi viszonylatban. Magyarországon sok ősi borterület van, a Szekszárdi Borvidék is ezen bortermő vidékek egyike. A szőlőművelésnek már évezredek óta nagy hagyománya van ebben a térségben.

Szekszárd nem csak a bortermelő területeiről és a borairól híres, hanem a nevezetességeiről is, ami miatt minden évben sok-sok turista látogatja a várost. A helyi lakosok nagyon kedvelik a Béla teret, ahol a közeli templomból a léleknek is oly kedves harangjáték is hallható. A közelben található még a Szentháromság-szobor, a Városháza, illetve a Vármegyeháza is.

Elsétálhatunk a Vármegyeháza udvarára, ahol megcsodálhatjuk a Borkutat. A díszes Borkút Szatmári Juhos László és Baky Péter keze munkáját dicséri. Ha szeretjük az irodalmat, pontosabban Babits Mihályt, akkor a Babits utat se hagyjuk ki a turistaútvonalunkból, hiszen itt található Babits Mihály szülőháza is. A Babits Mihály Emlékházba is ellátogathatunk, ahol megnézhetjük a híres költő szülőházát. A szülőház azért is nagyon érdekes, mivel azokkal a bútorokkal van az épület berendezve, mint Babits életében is, illetve még a család használati tárgyait is megcsodálhatjuk. Még a családi fotóalbumba is belelapozhatunk.

Utunk ezt követően vezethet a Garay térre is, ahol Garay János szobrát tekinthetjük meg. A téren magasodik a Német Színház. Hogy miért érdekes? Mivel Magyarországon ez az egyetlen német nyelvű színház.

A Béla király téren található a Szentháromság szobor. Ez a város legrégebbi szobra. Egy ismeretlen szobrászművész alkotása ez a barokk stílusban készült szobor.

Érdekes lehet számunkra a szekszárdi Bormúzeum is, ahol megismerkedhetünk a borvidék történetével, illetve kultúrájával is. A helyszínen tárgyi és fotókiállításokat tekinthetünk meg, de időszakos kiállítások is vannak itt. A kiállítás után pedig betérhetünk a borshopba, az ajándékshopba.

Kapcsolódó cikkek

Szekszárd – fókuszban a gyerekek és a gasztronómia

Szekszárd – fókuszban a gyerekek és a gasztronómia

Szekszárdon a gyerekek is jól érezhetik magukat.

Szekszárdról kicsit bővebben

Szekszárdról kicsit bővebben

Szekszárd sok érdekességet rejt magában.