Kulturális látnivalók és érdekességek Tarcalon

Sok olyan ember van, akik egy-egy adott városban nem a passzív pihenést és még csak nem is a fürdőzést választja, hanem az adott város kulturális értékeit kívánja felfedezni. Tarcalon járva is sok olyan helyet, épületet, nevezetességet megtekinthetünk, amelyekkel bővülhetnek a kulturális ismereteink. Mutatunk is ezek közül néhányat!
Kulturális látnivalók és érdekességek Tarcalon

Tarcalon megtekinthetjük Tarcal vezér szobrát is. A szobrot, Makoldi Sándor Gyula szobrászművész készítette. Az életnagyságú szobor bárkit lenyűgözhet és oly módon is néz ki a szobor, mintha Tarcal területét ő birtokolná.

Utunkat folytatva elsétálhatunk a Terézia kertbe, ahol a Szent Teréz-Kápolnát csodálhatjuk meg. A katolikus kápolnát Mária Terézia kapta ajándékba, mégpedig gróf Grassalkovich Antaltól. A kápolnát 2015-ben újították fel.

Tarcalon járva, megtekinthetjük az egész Európában egyedülállónak számító Áldó Krisztus szobrot. A szobor anyaga, gránit, 8,5 méteresen nyúlik a magasba és összesen 50 tonnát nyom. Miután megcsodáltuk ezt a szépséges remekművet, tovább sétálhatunk a Kopasz-hegyre, pontosabban annak oldalába vájt bányatóhoz. Itt padok biztosítják az ide látogatók kényelmét, illetve innen nagyon szép kilátás nyílik a tarcali tájra. Ha pedig romantikázni vágyunk, még piknikezhetünk is ezen a csodálatos, testet és lelket felüdítő tájon.

Tarcalon is van Zsinagóga, mégpedig a Könyves Kálmán utcában. Az épületet felújították, majd a Tarcali Galéria is megnyitotta a kapuit. Aki ellátogat erre a helyre, időszakos kiállításokat tekinthet meg.

Tarcalon megtekinthetjük a Római Katolikus Templomot is, amelyet a 14. században építettek gótikus stílusban. Azonban a templom berendezése a rokokó stílust képviseli. A templomban található tarcali pieta is a 18. századból való.

A Református Templomba is beléphetünk és meg is csodálhatjuk, amennyiben Tarcalon járunk. A templomban 1877-ben helyeztek el egy orgonát. Egyébként mindig is vita volt, hogy a templom a református vagy a katolikus híveké - e.

Tarcalon megnézhetjük az I. világháborús Hősi Emlékművet is, amely körülbelül két méter magas és 2018-ban újították fel. A talapzaton ez a felirat olvasható: „Pro Patria et Libertate.”

Tarcali szállások itt!

Kapcsolódó cikkek