Mindszenty József Látogatóközpont – Mindszentyneum

A Mindszentyneum, avagy a Mindszenty József Látogatóközpont új épülete ad otthont a zalaegerszegi plébánosnak, pontosabban az emlékének. A központban megismerhetjük a plébános életét időszakos és állandó kiállítások keretében.
Mindszenty József Látogatóközpont – Mindszentyneum

Mindszenty József neve nem ismeretlen a zalaegerszegiek számára. A magyar katolikus egyház egyik legmeghatározóbb személye, 1917-ben került Zalaegerszegre, majd 1919-től a Mária Magdolna Plébániatemplom apátplébánosaként szolgált 25 éven keresztül.

A Látogatóközpont október 25-én, 10 órakor nyitja meg kapuit. A Mindszenty József Látogatóközpontban lehetőség nyílik egyéni és csoportos tárlatvezetésre is. A szakképzett dolgozók segítségével a kiállítás igazi interaktív élménnyé válik, azonban a vendégek számos új információval is gazdagabbak lehetnek.

A Látogatóközpontban úgynevezett körutat is szerveznek, hiszen Mindszenty József neve és alakja több helyszínhez is kötődik. Az új épület még nem enged bepillantást nyerni a bíboros életének minden szeletébe, ezért a tárlatra látogatók részére körutat szerveznek, melynek több helyszínét is megismerhetik az ide látogatók. A Mindszenty körút helyszínei: Mindszentyneum, Göcseji Múzeum, Mária Magdolna Plébániatemplom, Kazinczy tér, Régi városháza, Mária Magdolna Plébánia, Kvártélyház, Katolikus Kultúrház, Szent József Szeretetotthon, ONCSA telep, Notre Dame Zárda, Jézus Szíve Ferences Plébánia és Templom, Állami Főgimnázium, Hadifogoly temető, Mindszenty Ifjúsági Ház – Botfay Erdődy – Széchenyi- Hűvös-kastély.

Az állandó kiállításnak a Látogatóközpont első emelete ad helyet. A kiállítás legfőbb célja, hogy bemutassa Mindszenty József személyét. Ez a kiállítás elsősorban az emberre és nem a bíborosra – hercegprímás, esztergomi érsek – fókuszál. Mindszenty József életútját installációs eszközökkel és technikai háttérrel mutatják be. Ez a kiállítás nem a tárgyakra, sokkal inkább az élményekre helyezi a hangsúlyt. A multimédiás tartalmak minden korosztály igényeit kielégítik, hiszen egy pörgősebb és egy mélyebb, elgondolkodtató anyagot is a látogatók elé tárnak.

Az időszaki kiállító térben pedig művészeti alkotások, vándorkiállítások és különleges tárlatok kapnak helyet, illetve ezen a tárlaton lehetőség nyílik helyi és környékbeli tehetségek, művészi munkák bemutatására is.

Kapcsolódó cikkek

Mindszenty József Látogatóközpont – Mindszentyneum

Mindszenty József Látogatóközpont – Mindszentyneum

A Mindszentyneum, avagy a Mindszenty József Látogatóközpont új épülete ad otthont a zalaegerszegi plébános emlékének.

Zalaegerszeg, a virágos város

Zalaegerszeg, a virágos város

Zalaegerszeg rengeteg látnivalóval várja az ide érkezőket.